Inleiding

Is het zo belangrijk hoe we de Bijbel lezen? Mijn ervaring is van wel. Ik was bijna gestrand in de tegenstrijdigheden in Gods Woord en de verschillende uitleggingen daarover. Staan er dan in de Bijbel teksten die elkaar tegenspreken? Ik heb ze wel gevonden. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthe 7,26,29 en vergelijk dat met 1 Timotheüs 5:14. Ik weet wel dat je de teksten in het verband moet lezen, maar dan nog kwam ik er niet uit. In mijn studie "tegenstrijdigheden in de Bijbel" kun je lezen waar ik zoal tegenaan ben gelopen en hoe ik deze vermeende tegenstrijdigheden mag lezen.

In de verzen 1 Korinthe 1:10 en Filippenzen 2:2 spreekt de Bijbel over eensgezindheid. Als ik om mij heen kijk heb ik het idee dat we alles behalve eensgezind zijn. Over het werk van Christus denken we veelal wel hetzelfde, maar er zijn verder veel verschillen en dus ook veel groepen.

In de VISIE van januari 2014 wordt in “slijpsteen” gevraagd of werken aan kerkelijke eenheid verspilde energie is. 61 % vindt van niet, 39 % vindt van wel.

Ik denk dat veel van de verschillen te maken hebben met hoe we de Bijbel lezen.

Wat ik veel hoor en lees is dat wij tegenwoordig leven in en mogen bouwen aan het Koninkrijk van God. De Here Jezus wordt aanbeden als onze Koning. Maar is Christus op dit moment Koning? Hierover kun je lezen in mijn studie "De toekomst van de mens" deel 1 "Het Koninkrijk"

Maar om de bedoeling van het Koninkrijk goed te begrijpen raad ik je aan ook de andere delen van de studie te lezen. Daar vind je dan ook een een uitleg over "de hel", waar ik me aan gewaagd heb. Eén en ander hebben, naar mijn idee, met elkaar te maken.

"De hel" is een onderwerp waar we mee in onze maag zitten. Ongeveer 10 jaar geleden werd daar in diverse tijdschriften aandacht aan besteed. In het blad CV-Koers schreef een bekende Nederlander dat hij zou willen dat er een ander verhaal was dan "de hel". Bovendien werd het "ons nare geheimpje" genoemd.

Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is wat je van de studies vindt.

maandag 28 december 2015

Gezegend nieuwjaar.

Wat is dit jaar snel voorbij gegaan. Ik mag jullie alweer een gezegend nieuwjaar toe wensen.

Maar goed dat ik verder niet weet wat mij boven het hoofd hangt.
Als ik terugkijk op dit jaar lijken donker wolken zich samen te pakken. Er zijn terroristische aanslagen geweest, die ook zomaar in Nederland kunnen plaatsvinden.
Al die vluchtelingen, komt dat wel goed? 
Er worden regelmatig christenen, maar ook anderen vervolgd of vermoord. 
En Israël? Wat staat hen nog te wachten? 
Dan is er het milieu wat gered moet worden. Gaat dat lukken? Alhoewel ik op de site van Elsevier las dat de klimaat problemen betrekkelijk zijn. Ze worden regelmatig aangedikt omdat sommigen daar baat bij hebben. 
En dan het christendom. Velen menen dat we in de eindtijd leven en dat de opname ieder moment, misschien wel dit jaar, kan plaatsvinden. Wat zal het doen het met het persoonlijke geloof als dit weer niet gebeurt?
En de roep om één te zijn? Hoe lastig is dit?
Er zijn mensen die gaan twijfelen aan het bestaan van God, zoals Ds. Bram Beute. Ik ken hem niet, maar las erover in de CV Koers nr. 55. Hij heeft een boek geschreven: ‘Ik geloof, geloof ik’. In het laatste hoofdstuk geeft Beute vijftien positieve redenen waarom hij toch gelooft. Twijfelen is mij niet helemaal vreemd. Ook ik denk wel eens 'stel dat het allemaal niet zo is'. Gelukkig is het maar even een gedachte.

Kan ik iedereen ondanks de ellende in de wereld toch een gezegend nieuwjaar toewensen?
Ja, ik vind van wel. In al die onrust mag ik, mogen wij, innerlijke vrede ervaren. Bovendien heb ik hoop. God is in Christus mijn/onze hoop.

Kol.1: 27 Aan hen heeft God willen bekendmaken wat de rijkdom is van de heerlijkheid van dit geheimenis onder de heidenen: Christus onder u, de hoop op de heerlijkheid.Maar er zijn er ook regelmatig positieve dingen te melden. Moslims die tot bekering komen, zoals ik las in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.
En uiteindelijk zal Christus komen. Als Koning om de aarde rechtvaardig te regeren en vrede te brengen.

4 opmerkingen:

 1. Dank je wel! Prachtige tekst is dat toch: Kol. 1:27
  Ik hoop dat je blijft bloggen!
  Christus komt terug.
  Maran atha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jedidja, bedankt voor je positieve reactie. Ja, het gaat uiteindelijk allemaal om Christus. Hij is onze Hoop en Heerlijkheid. Ik wil zeker graag blijven bloggen. Hierdoor mag ik over dingen nadenken en ga ik het beter begrijpen.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Leuk dat je dat aangeeft. Misschien morgen of overmorgen. Meestal kom ik tot 1 á 2 keer per maand met een blog. Ik verbind er dan een studie aan en dat gaat niet zo snel. Maar ik kom zeker weer met een bijdrage.

   Verwijderen