Welkom op mijn blog.

Welkom op mijn blog. In 2014 ben ik begonnen met bloggen. Het maken van Bijbelstudies is voor mij belangrijk. Alleen horen en lezen beklijft niet. Het begrijpen gaat het beste door in het onderwerp te duiken en het op te schrijven. Ik besloot om het bestudeerde niet voor mezelf te houden maar te delen. De studies staan allemaal rechts op dit blog. Ze gaan over Bijbelse onderwerpen die mij aanspreken.

Verder probeer ik elke maand een blog te plaatsen. Zo'n stukje schrijf ik in eerste instantie voor het blad van de kerkelijke gemeenschap waar ik neer toe ga. Als het daar is verschenen deel ik het hier. Zo vang ik twee vliegen in één klap. De onderwerpen zijn uit Gods Woord, tijdschriften of gaan over persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen. Ik nodig je uit om rond te snuffelen in mijn studies en je voordeel er mee te doen. Je mag ze gerust kopiëren of delen maar dan wel graag met vermelding van de bron. Succes met studeren. Het staat je vrij om te reageren.


maandag 24 september 2018

De Hemel.


DE HEMEL

De eerste hemel.

Wat kunnen wolken aan de hemel mooi zijn. Vooral als de zon ondergaat of als er een aantal dikke donkere buien aankomen. Toen ik jong was keek ik al regelmatig naar de lucht. Als er mooie stapelwolkjes waren meende ik dat de Here Jezus jarig was. Ik werd altijd blij en verlangend als ik die wolken zag. Wat zou het leven in petto hebben? Nu ik veel ouder ben heb ik dat nog steeds, maar ervaar ik ook weemoed als ik naar de wolkenhemel kijk. De lucht en de wolken zijn de eerste hemel. Dat wist ik vroeger niet.

De tweede hemel.

Als ik naar de zon, maan en sterren kijk dan verwondert mij die immense ruimte. Ik zou alles willen weten over het heelal, maar ik kan het zo moeilijk begrijpen en bevatten. Al die uitleggingen gaan mijn pet te boven. Op de site “Het Klokhuis” vond ik filmpjes, ja voor kinderen, waar ik naar heb gekeken. Wat is het heelal indrukwekkend groots, oud en onbegrijpelijk. Die sterrenhemel, het heelal, is de tweede hemel. Dat heb ik geleerd toen ik gelovig mocht worden.

De eerste en tweede hemel kan ik zien. Maar waar zijn God en Christus? En waar zijn al de engelen. En is die hemel, waar ik na mijn dood zal zijn, in, achter of voor het heelal?

De derde hemel, het paradijs.

Volgens 2 Korinthe 12: 2 en 4 is er nog een derde hemel. Paulus schrijft dat er een mens in werd opgenomen. Die mens hoorde woorden die hij niet uit mocht spreken. Daar word ik dus niet wijzer van. Maar ik lees er ook over 'het paradijs'. Dat zegt mij wel wat vanuit Genesis 1 en 2. Het liep toen niet goed af in dat paradijs, maar in Genesis 3: 8 wandelde God daar.

In het verleden had ik een beklemmend beeld van de derde hemel. Die hemel leek een mysterieuze plaats waar ik God, samen met andere gelovigen, eindeloos zou aanbidden door veel liederen te zingen. Ik ben graag even alleen en houd van rust. Maar dat beeld is veranderd. Een paradijs zonder zondeval, dat klinkt heerlijk.

Ik geniet van de natuur. Tijdens een mooie boswandeling kan ik nadenken en kom ik tot rust. Op dit moment is het bronsttijd op de Veluwe. Het is spannend om op zoek te gaan naar het wild om er zoveel mogelijk van mee te krijgen. Als ik toch eens samen met Christus zou mogen wandelen in het paradijs! We zouden kunnen praten over God de Schepper van al dit moois!

Ooit hoorde ik een voorganger spreken over de over de glazen kristallen zee uit Openbaring 4: 6. Op die 'hemelse zee' lijkt een ijslaag te liggen. De spreker hield van schaatsen en hij hoopte later in de hemel te kunnen schaatsen.

Natuurlijk zal ik mijn beeld van de derde hemel moeten toetsen aan Gods Woord. Al vind ik dit lastig. Toch doe ik een poging.

Ik lees in Jesaja 66: 1 over een verbinding tussen hemel en aarde. Er staat: “Zo zegt de HEERE: De hemel is Mijn troon en de aarde de voetbank van Mijn voeten.” En in Jesaja 11: 6 staat dat op de aarde, tijdens de regering van Christus als de Grote Koning, een lam bij de wolf en een kalf bij een leeuw zal kunnen lopen. Een baby kan rustig bij het hol van een adder liggen en een peuter zal zijn hand in het nest van een slang kunnen steken. Als het in dat Koninkrijk al zo wonderlijk zal zijn, hoe zal het dan in de derde hemel, het paradijs zijn?

In de Bijbel staat dat er een nieuwe hemel en aarde zal komen. Dan zal er geen dag en nacht meer zijn want God zal er Het Licht zijn. De tent van God zal bij de mensen zijn. Er zullen geen oorlogen, honger en ziekte meer zijn. Er zal een rivier en een boom van het leven zijn. God zal alle tranen van de ogen afwissen. Er zal geen dood, geen rouw, gehuil of moeite meer zijn. God zal alle dingen nieuw maken.


De plaats die beschreven wordt in Openbaring 21 en 22 doet mij denken aan het paradijs.

Niemand kan mij uit ervaring vertellen hoe het echt in dat paradijs zal zijn. God heeft gemeend dat aan geen mens te tonen. Sommige mensen hebben een 'bijna dood ervaring'. Daarover lees ik dan dat zij aan het einde van een tunnel licht zien. Maar of dat iets met het paradijs te maken heeft?

Ik las in de Visie over Jannica van Barneveld. Zij raakte door een ammoniakvergiftiging buiten bewustzijn. Zij beleefde deze periode als een donkere zwarte eenzame tijd. Ondanks dat er veel voor haar werd gebeden zag zij geen engelen en geen hemelpoort.

Maar zou ik toch een stukje van het paradijs kunnen zien als ik naar Christus kijk, die na zijn dood en opstanding op en neer ging tussen de hemel en de aarde? Ik lees van Hem dat Hij wandelde met de Emmaüsgangers en at met zijn discipelen in Lukas 24: 15 en 42.

Als ik gestorven ben en een nieuw volmaakt lichaam krijg, zoals ik lees in Filippenzen 3: 21, zal ik dan net als de Here Jezus op en neer kunnen gaan tussen die hemel en de aarde?

Zal ik in die derde hemel mogen regeren met Hem, zoals staat in 2 Timotheüs 2: 12? Ook al denk ik nu dat dit niets voor mij is, God zal mij als het nodig is voor deze hemelse taak kunnen opleiden. Hij heeft mij nu al gezegend met alle geestelijke zegen in de hemelse gewesten in Christus, lees ik in Efeze 1: 3. En ik zal het niet alleen hoeven te doen. Christus zal de Leider zijn.

Ik houd het er maar op dat die derde hemel een grote mooie verrassing zal zijn. Ik ga er vanuit dat ik daar Christus als één geheel met God zal zien. Ik denk ook dat ik daar bekenden zal ontmoeten, zoals de bekende mensen die in de Bijbel beschreven zijn. En familie en vrienden uit dit aardse bestaan.

Misschien is de derde hemel wel meer 'aards' dan ik mij nu kan voorstellen. 
Misschien wordt het wel een hemel op aarde en zal dit het paradijs zijn waar ik altijd al naar heb verlangd.

Met deze bijdrage doe ik mee aan de bloghop uitgeschreven door Lineke Mooibroek met als thema: De Hemel.

Mijn bron voor dit stukje vind je hier.



9 opmerkingen:

@Lineke zei

Rinske je hebt de bloghop gewonnen.

www.annderverhaal.nl zei

Gefeliciteerd Rinske!

Rinske zei

Daar ben ik verrast over. Erg leuk om te winnen. Dank je wel Lineke! En nu mag ik een nieuw onderwerp opgeven. Daar ga ik vanavond over schrijven, zodat ik het morgen kan posten.

Rinske zei

Dank je wel Anne.

Wendy Born zei

Ha Rinske, gefeliciteerd met het winnen van de bloghop. Graag stuur ik je nog even wat richtlijnen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van je thema en het schrijven van je bericht.

Wendy Born zei

Ik heb het verstuurd via je contactformulier. Mocht je het niet ontvangen hebben, zou je mij dan even willen mailen via info@wendyborn.nl Succes!

Rinske zei

Bedankt Wendy, ik heb alles gekregen.

rondegraaff.blogspot.nl zei

Wat een mooie gedachtengang over de hemel. Een terechte winnaar, van harte gefeliciteerd. Het kwam zomaar in me op Rinske: maar het heerlijkst van alles is ... daar zien wij Jezus! Hartelijke groet.

Rinske zei

Dank je Ron voor je reactie. Ja, wij zullen zeker de Here Jezus zien. Het is haast niet te bevatten.