Inleiding

Is het zo belangrijk hoe we de Bijbel lezen? Mijn ervaring is van wel. Ik was bijna gestrand in de tegenstrijdigheden in Gods Woord en de verschillende uitleggingen daarover. Staan er dan in de Bijbel teksten die elkaar tegenspreken? Ik heb ze wel gevonden. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthe 7,26,29 en vergelijk dat met 1 Timotheüs 5:14. Ik weet wel dat je de teksten in het verband moet lezen, maar dan nog kwam ik er niet uit. In mijn studie "tegenstrijdigheden in de Bijbel" kun je lezen waar ik zoal tegenaan ben gelopen en hoe ik deze vermeende tegenstrijdigheden mag lezen.

In de verzen 1 Korinthe 1:10 en Filippenzen 2:2 spreekt de Bijbel over eensgezindheid. Als ik om mij heen kijk heb ik het idee dat we alles behalve eensgezind zijn. Over het werk van Christus denken we veelal wel hetzelfde, maar er zijn verder veel verschillen en dus ook veel groepen.

In de VISIE van januari 2014 wordt in “slijpsteen” gevraagd of werken aan kerkelijke eenheid verspilde energie is. 61 % vindt van niet, 39 % vindt van wel.

Ik denk dat veel van de verschillen te maken hebben met hoe we de Bijbel lezen.

Wat ik veel hoor en lees is dat wij tegenwoordig leven in en mogen bouwen aan het Koninkrijk van God. De Here Jezus wordt aanbeden als onze Koning. Maar is Christus op dit moment Koning? Hierover kun je lezen in mijn studie "De toekomst van de mens" deel 1 "Het Koninkrijk"

Maar om de bedoeling van het Koninkrijk goed te begrijpen raad ik je aan ook de andere delen van de studie te lezen. Daar vind je dan ook een een uitleg over "de hel", waar ik me aan gewaagd heb. Eén en ander hebben, naar mijn idee, met elkaar te maken.

"De hel" is een onderwerp waar we mee in onze maag zitten. Ongeveer 10 jaar geleden werd daar in diverse tijdschriften aandacht aan besteed. In het blad CV-Koers schreef een bekende Nederlander dat hij zou willen dat er een ander verhaal was dan "de hel". Bovendien werd het "ons nare geheimpje" genoemd.

Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is wat je van de studies vindt.

zaterdag 30 juli 2016

Vrouwenbijbel

Vrouwenbijbel.

Op het "Christelijk Informatie Platvorm" kwam ik het woord 'Vrouwenbijbel' tegen. Mijn eerste reactie was: “Tja, ze verzinnen ook al wat. Ik hoef geen Vrouwenbijbel. Ik heb genoeg aan “De Bijbel”. Maar ik werd toch nieuwsgierig en vond dat ik in ieder geval wel even moest onderzoeken wat het inhield. Ik las er het volgende over.
Ik las er het volgende over.

"De Vrouwenbijbel kan vrouwen helpen om Gods plan met hun leven te ontdekken," zegt Hanneke Schaap, hoofdredacteur van de Vrouwenbijbel. "We spelen in op geluiden dat de boodschap van de Bijbel in de huidige tijd lastig is om te begrijpen. In sommige gevallen besluiten mensen om de Bijbel dicht te laten. De Vrouwenbijbel is voor de vrouwelijke doelgroep een middel om de verbinding te maken tussen de Bijbel en hun eigen leven. De Vrouwenbijbel is een toepassingsbijbel. Bij ieder hoofdstuk vind je twee korte tekstjes die je helpen om de link met het eigen leven te maken. Die tekstjes hebben ‘relaties’ als invalshoek, omdat vrouwen in het algemeen sterk gericht zijn op relaties. Daarom focussen we op de relatie met God en de relatie met mensen.”

Een heel werk, lijkt me, om de Vrouwenbijbel te maken. Er hebben 70 vrouwen aan mee gewerkt. Als ik de Vrouwenbijbel nu als een studie Bijbel of boek zie dan krijgt het idee een andere lading. En het zou zeker heel mooi zijn als door deze Bijbel vrouwen, die moeite hebben met studeren, meer in de Bijbel gaan lezen zodat Kolossenzen 3: 16 ook voor hen een waarheid wordt.

Kol.3: 16 Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart.

Staat in dit vers eigenlijk niet het plan van God voor vrouwen en mannen beschreven? Bovendien, als ik het woord van Christus goed ken dan laat dat mij het plan van God met De Gemeente zien. En tegelijkertijd vind ik er het toekomstplan van God met Zijn volk Israël in.

Een 'Vrouwenbijbel' dus. Maar hoe zit het met moeilijk studerende mannen? Want die zijn er ook! Deze mannen wil ik graag zeggen: 'houdt goede moed, er komt ook een Mannenbijbel'!

In september 2016 verschijnt de Vrouwenbijbel.
Tevens komt er in het najaar een 'Groene Bijbel' uit, gedrukt op duurzaam papier, las ik in Visie 24 van dit jaar. Een groene Bijbel met 'groene' teksten. Je snapt het al. In die Bijbel wordt onze aandacht gericht op geloof en duurzaamheid. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, er komt een digitale Emoij-Bijbel uit, met smileys, voor jongeren. 


2 opmerkingen:

  1. Haha, ja, zo kun je voor iedereen een Bijbel 'maken'. De Bijbel is immers bedoeld voor iedereen:). 'T is best leuk, maar het verdient ook vast best leuk;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat waren dus ook mijn gedachten. Maar de Bijbel wordt in ieder geval door de doelgroepen gelezen of bekeken.

      Verwijderen