Welkom op mijn blog.

Welkom op mijn blog. In 2014 ben ik begonnen met bloggen. Het maken van Bijbelstudies is voor mij belangrijk. Alleen horen en lezen beklijft niet. Het begrijpen gaat het beste door in het onderwerp te duiken en het op te schrijven. Ik besloot om het bestudeerde niet voor mezelf te houden maar te delen. De studies staan allemaal rechts op dit blog. Ze gaan over Bijbelse onderwerpen die mij aanspreken.

Verder probeer ik elke maand een blog te plaatsen. Zo'n stukje schrijf ik in eerste instantie voor het blad van de kerkelijke gemeenschap waar ik neer toe ga. Als het daar is verschenen deel ik het hier. Zo vang ik twee vliegen in één klap. De onderwerpen zijn uit Gods Woord, tijdschriften of gaan over persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen. Ik nodig je uit om rond te snuffelen in mijn studies en je voordeel er mee te doen. Je mag ze gerust kopiëren of delen maar dan wel graag met vermelding van de bron. Succes met studeren. Het staat je vrij om te reageren.


maandag 20 april 2015

Leven wij in de tijd van Handelingen?

Leven wij in de tijd van Handelingen? 

Dat is de grote vraag. Moeten/kunnen wij terug naar Handelingen? En dan bedoelt men vaak Handelingen 2 waar geest werd uitgestort op de 120 discipelen. Dit spreekt tot onze verbeelding. Er gebeurt iets. Er is actie en er is verandering zichtbaar. Er zijn wonderen. Dat dit nu niet zo is vindt men een teken van ongeloof en lauwheid. Dus we moeten terug naar het begin en dat is Handelingen.
Maar klopt dit wel? Is het gebeuren in Handelingen het beginstadium van de Ene Gemeente van Christus waarvan Christus het Hoofd is? Ik geloof van niet en dat probeer ik te laten zien in de studie: Levenwij in de tijd van Handelingen”:


Hieronder heb ik twee teksten naast elkaar gezet. De geel gekleurde tekst is geschreven door Paulus tijdens Handelingen. De turkoois gekleurde tekst erna.


Geschreven in 49 na Chr. Geschreven in 60 na Chr.
Gal.3: 8 En de Schrift, die voorzag dat God uit het geloof de heidenen zou rechtvaardigen, verkondigde eertijds aan Abraham het Evangelie: In u zullen al de volken gezegend worden.
Ef.3: 3, 5, 6 3 dat Hij mij door openbaring dit geheimenis bekendgemaakt heeft , 5 dat in andere tijden niet bekendgemaakt is aan de mensenkinderen, zoals het nu geopenbaard is aan Zijn heilige apostelen en profeten door de Geest, 6 namelijk dat de heidenen mede-erfgenamen zijn en tot hetzelfde lichaam behoren en mededeelgenoten zijn van Zijn belofte in Christus, door het Evangelie,


In Galaten 3: 8 wordt gezegd dat in de Schrift, Gods Woord, aan Abraham is verkondigd dat de volken, heidenen gezegend zullen worden in hem. Dit is geen geheimenis. Het was bekend.


Maar in Efeze wordt duidelijk gesproken over een geheimenis wat niet in andere tijden, dus ook niet in de Schrift, bekend was. Dit geheimenis wordt op moment van schrijven geopenbaard. En er wordt geopenbaard dat de volken, heidenen mede-erfgenamen zijn van hetzelfde lichaam. Is dat hetzelfde als gezegend worden in Abraham? Ik meen van niet.


Wanneer heeft Paulus deze openbaring ontvangen? Mogelijk schrijft hij over deze openbaring in de 2e Korinthe brief. Hij schrijft daar dat hij woorden heeft gehoord die hem als mens niet geoorloofd is om uit te spreken. Mogelijk heeft hij dit wel mogen doen toen duidelijk werd dat Israël zich niet als volk zou bekeren en het heil naar de heidenen ging zoals in Handelingen 28: 26 – 28 staat.


2 Kor.12: 4 dat hij werd opgenomen in het paradijs en onuitsprekelijke woorden heeft gehoord, die het een mens niet is geoorloofd uit te spreken.


Ik geloof dus dat Paulus twee bedieningen heeft gehad. De eerste was voor het volk Israël en door hen voor de heidenen. De heidenen werden geënt op het volk Israël, zo lees ik in Romeinen 11.


Bij de tweede bediening richtte Paulus zijn boodschap rechtstreeks tot de heidenen. Het volk Israël was Lo-Ammi geworden. Zij hadden nu geen speciale bediening meer naar de volkeren toen. Zij werden nu zelfs ingelijfd onder de volkeren. Het is goed om de dingen die verschillen te onderscheiden.


Aanvullend op dit onderwerp is de studie op de site "Vrienden van Israël". 


2 opmerkingen:

Aritha zei

Dank je wel. Ik wil hier nog eens verder over lezen.

Rinske zei

Dat kan ik me goed voorstellen. Succes met onderzoeken.