Inleiding

Is het zo belangrijk hoe we de Bijbel lezen? Mijn ervaring is van wel. Ik was bijna gestrand in de tegenstrijdigheden in Gods Woord en de verschillende uitleggingen daarover. Staan er dan in de Bijbel teksten die elkaar tegenspreken? Ik heb ze wel gevonden. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthe 7,26,29 en vergelijk dat met 1 Timotheüs 5:14. Ik weet wel dat je de teksten in het verband moet lezen, maar dan nog kwam ik er niet uit. In mijn studie "tegenstrijdigheden in de Bijbel" kun je lezen waar ik zoal tegenaan ben gelopen en hoe ik deze vermeende tegenstrijdigheden mag lezen.

In de verzen 1 Korinthe 1:10 en Filippenzen 2:2 spreekt de Bijbel over eensgezindheid. Als ik om mij heen kijk heb ik het idee dat we alles behalve eensgezind zijn. Over het werk van Christus denken we veelal wel hetzelfde, maar er zijn verder veel verschillen en dus ook veel groepen.

In de VISIE van januari 2014 wordt in “slijpsteen” gevraagd of werken aan kerkelijke eenheid verspilde energie is. 61 % vindt van niet, 39 % vindt van wel.

Ik denk dat veel van de verschillen te maken hebben met hoe we de Bijbel lezen.

Wat ik veel hoor en lees is dat wij tegenwoordig leven in en mogen bouwen aan het Koninkrijk van God. De Here Jezus wordt aanbeden als onze Koning. Maar is Christus op dit moment Koning? Hierover kun je lezen in mijn studie "De toekomst van de mens" deel 1 "Het Koninkrijk"

Maar om de bedoeling van het Koninkrijk goed te begrijpen raad ik je aan ook de andere delen van de studie te lezen. Daar vind je dan ook een een uitleg over "de hel", waar ik me aan gewaagd heb. Eén en ander hebben, naar mijn idee, met elkaar te maken.

"De hel" is een onderwerp waar we mee in onze maag zitten. Ongeveer 10 jaar geleden werd daar in diverse tijdschriften aandacht aan besteed. In het blad CV-Koers schreef een bekende Nederlander dat hij zou willen dat er een ander verhaal was dan "de hel". Bovendien werd het "ons nare geheimpje" genoemd.

Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is wat je van de studies vindt.

zondag 3 mei 2015

"Het Schild van het geloof" het vierde deel van de wapenuitrusting, Efeze 6: 16

Het schild van het geloof.


Het vierde onderdeel van de wapenuitrusting is het schild van het geloof.


Efeze 6: 16 Neem bovenal het schild van het geloof op, waarmee u alle vurige pijlen van de boze zult kunnen uitblussen. (HSV)


In de Naardense Bijbel, waar ik zo nu en dan een tekst in op zoek, staat:
Ef.6: 16 in dit alles opnemend het schild dat het geloof is, waarmee ge alle brandende pijlen van de boze zult kunnen doven;


Het leest in de HSV anders dan in de Naardense Bijbel. “Het schild dat het geloof is”. Christus is ons geloof. Dus staat hier eigenlijk: Het schild wat Christus is. En zo staat het ook in het Oude testament. God is een Schild.

Gen.15: 1 Vrees niet, Abram! Ik ben u een Schild, (SV)

2 Sam.22: 31 Gods weg is volmaakt; de rede des HEEREN is doorlouterd; Hij is een Schild allen, die op Hem betrouwen. (SV)

Ps.18:2 (18–3) De HEERE is mijn Steenrots, en mijn Burg, en mijn Uithelper; mijn God, mijn Rots, op Welken ik betrouw; mijn Schild, en de Hoorn mijns heils, mijn Hoog Vertrek. (SV)

In het Nieuwe Testament komt het schild van het geloof alleen maar voor in Efeze 6: 16. Ik las hier dat een schild de soldaat helemaal beschermt. Dat is ook goed te zien op het plaatje. En dat is een mooi beeld. Het Schild, dus Christus, beschermt ons volmaakt. De tekst bij het plaatje zegt dat we het geloof als schild mogen dragen. Hoe we het ook wenden of keren, Christus het Schild beschermt ons.
Ik mag mij beschermt weten tijdens ziekte en tijdens zwakke momenten. Ik mag geloven dat mijn kinderen en kleinkinderen beschermt worden. Ook bij het ouder worden wil Christus mij beschermen. Dat wil niet zeggen dat mij niets kan overkomen. Dat weet ik maar al te goed. Maar het geloof van Christus is mijn schild en daar mag ik achter schuilen. Dan kan het alleen maar goed met mij aflopen.


Al denkend over dit onderwerp kwam mij een lied in gedachten. Het bleek het 6e couplet uit ons volkslied te zijn. Wel toepasselijk, zo rondom koningsdag.6. Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen, Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven, Uw dienaar t'aller stond,
de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt.Een wonderlijk lied, het Wilhelmus. Maar wat zou het mooi zijn als veel Nederlanders Christus als hun Schild zouden aanvaarden.

2 opmerkingen:

  1. Vooral in tijden van oorlog en strijd wordt het schild gebruikt... En het is als een opluchting om juist in die moeilijke periodes te schuilen achter dat Grote Schild dat ons beschermt tegen gevaar, daar waar wij dat zelf niet kunnen! God is goed:)!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi en treffend dat je schrijft over 'schuilen' achter dat Grote Schild. Wij kunnen alleen maar schuilen. Christus heeft voor ons gestreden.

      Verwijderen