Inleiding

Is het zo belangrijk hoe we de Bijbel lezen? Mijn ervaring is van wel. Ik was bijna gestrand in de tegenstrijdigheden in Gods Woord en de verschillende uitleggingen daarover. Staan er dan in de Bijbel teksten die elkaar tegenspreken? Ik heb ze wel gevonden. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthe 7,26,29 en vergelijk dat met 1 Timotheüs 5:14. Ik weet wel dat je de teksten in het verband moet lezen, maar dan nog kwam ik er niet uit. In mijn studie "tegenstrijdigheden in de Bijbel" kun je lezen waar ik zoal tegenaan ben gelopen en hoe ik deze vermeende tegenstrijdigheden mag lezen.

In de verzen 1 Korinthe 1:10 en Filippenzen 2:2 spreekt de Bijbel over eensgezindheid. Als ik om mij heen kijk heb ik het idee dat we alles behalve eensgezind zijn. Over het werk van Christus denken we veelal wel hetzelfde, maar er zijn verder veel verschillen en dus ook veel groepen.

In de VISIE van januari 2014 wordt in “slijpsteen” gevraagd of werken aan kerkelijke eenheid verspilde energie is. 61 % vindt van niet, 39 % vindt van wel.

Ik denk dat veel van de verschillen te maken hebben met hoe we de Bijbel lezen.

Wat ik veel hoor en lees is dat wij tegenwoordig leven in en mogen bouwen aan het Koninkrijk van God. De Here Jezus wordt aanbeden als onze Koning. Maar is Christus op dit moment Koning? Hierover kun je lezen in mijn studie "De toekomst van de mens" deel 1 "Het Koninkrijk"

Maar om de bedoeling van het Koninkrijk goed te begrijpen raad ik je aan ook de andere delen van de studie te lezen. Daar vind je dan ook een een uitleg over "de hel", waar ik me aan gewaagd heb. Eén en ander hebben, naar mijn idee, met elkaar te maken.

"De hel" is een onderwerp waar we mee in onze maag zitten. Ongeveer 10 jaar geleden werd daar in diverse tijdschriften aandacht aan besteed. In het blad CV-Koers schreef een bekende Nederlander dat hij zou willen dat er een ander verhaal was dan "de hel". Bovendien werd het "ons nare geheimpje" genoemd.

Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is wat je van de studies vindt.

vrijdag 26 augustus 2016

EFEZE 2

Vrije val.

Op zaterdag 30 juli sprong de Amerikaanse stuntman Luke Aikins als eerste skydiver vanaf 7600 meter hoogte uit een vliegtuig. Hij sprong zonder zijn parachute te gebruiken. Hij was wel verplicht een parachute te dragen. Dat is maar goed ook want hij heeft een vrouw en kind. Maar hij wilde de parachute niet gebruiken. Hij moest in een net springen wat hij pas kon zien vanaf een een bepaalde hoogte. Hij was in staat zichzelf te sturen. Ik dacht nog wel “die man is niet goed snik, hij speelt met zijn leven”. Maar ondanks dat moest ik die sprong zien. Ik wilde zien of het goed af zou lopen. Gelukkig is hij veilig in het net beland. Het filmpje, wat pas na de veilige landing uitgezonden werd, is hier te zien.

Rondom die dagen was ik bezig met Efeze 2: 1. Ik kwam daar de woorden 'overtredingen' en 'zonden' tegen. De betekenis van 'overtredingen' is: de val naast / het er naast vallen. De betekenis van 'zonden' is: doel missen.

Het kon dan ook haast niet anders dan dat ik bij de betekenis van overtredingen en zonden aan de stunt van Luke Aikins moest denken. Ik moest denken aan het leven van ons mensen. Is dat ook eigenlijk niet een vrije val? En missen niet veel mensen het doel, het net, oftewel Christus? Vallen niet velen naast het net te pletter ook al hebben ze een parachute bij zich? Die parachute vergelijk ik maar even met het Woord van God. Dat Woord is voor de meeste mensen te verkrijgen. Maar men gebruikt het niet of men weet het niet te verstaan. Vreselijk eigenlijk, want als ze naast het net vallen sterven ze.

Zo mocht ik bij mijn vrije val in het net terecht komen. Ik mocht Christus in mijn hart toelaten en kreeg het geloof als een gave.

Ef.2: 7, 8 7 opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus. 8 Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit u, het is de gave van God;
Gelukkig zijn er met mij heel veel mensen tijdens hun vrije val in het net terecht gekomen. Over de gehele wereld zijn talrijke getrouwe gelovigen en hun aantal neemt toe.

Desondanks mag ik bidden voor nog meer mensen die hun vertrouwen op Christus gaan stellen. Want Christus kwam voor alle mensen en wil graag dat ze behouden worden.

1Tim.2: 4 Die wil dat alle mensen zalig worden en tot kennis van de waarheid komen.
Tit.2: 11 Want de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen,

De sprong in het net lijkt eng. Velen denken dat ze dan de zeggenschap over hun leven kwijt raken. Geloven lijkt een keurslijf, een slavenbestaan. Maar neem van mij aan dat dit niet waar. Richt je tijdens de sprong op Christus en val in Zijn net.

Tevens heb ik mijn studie over Efeze 2 op mijn blog gezet. 

3 opmerkingen:

 1. Dank je wel! Eng filmpje. Heel beeldend dat je het bij deze studie gebruikt. Wat een wonder dat het vangnet van het Evangelie er is. En dat God er op uit is om ons nieuw leven te geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, en je linkje gaat niet helemaal goed.

   Verwijderen
  2. Dank je wel Jedidja voor je reactie. En het linkje doet het bij mij wel goed.

   Verwijderen