Inleiding

Is het zo belangrijk hoe we de Bijbel lezen? Mijn ervaring is van wel. Ik was bijna gestrand in de tegenstrijdigheden in Gods Woord en de verschillende uitleggingen daarover. Staan er dan in de Bijbel teksten die elkaar tegenspreken? Ik heb ze wel gevonden. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthe 7,26,29 en vergelijk dat met 1 Timotheüs 5:14. Ik weet wel dat je de teksten in het verband moet lezen, maar dan nog kwam ik er niet uit. In mijn studie "tegenstrijdigheden in de Bijbel" kun je lezen waar ik zoal tegenaan ben gelopen en hoe ik deze vermeende tegenstrijdigheden mag lezen.

In de verzen 1 Korinthe 1:10 en Filippenzen 2:2 spreekt de Bijbel over eensgezindheid. Als ik om mij heen kijk heb ik het idee dat we alles behalve eensgezind zijn. Over het werk van Christus denken we veelal wel hetzelfde, maar er zijn verder veel verschillen en dus ook veel groepen.

In de VISIE van januari 2014 wordt in “slijpsteen” gevraagd of werken aan kerkelijke eenheid verspilde energie is. 61 % vindt van niet, 39 % vindt van wel.

Ik denk dat veel van de verschillen te maken hebben met hoe we de Bijbel lezen.

Wat ik veel hoor en lees is dat wij tegenwoordig leven in en mogen bouwen aan het Koninkrijk van God. De Here Jezus wordt aanbeden als onze Koning. Maar is Christus op dit moment Koning? Hierover kun je lezen in mijn studie "De toekomst van de mens" deel 1 "Het Koninkrijk"

Maar om de bedoeling van het Koninkrijk goed te begrijpen raad ik je aan ook de andere delen van de studie te lezen. Daar vind je dan ook een een uitleg over "de hel", waar ik me aan gewaagd heb. Eén en ander hebben, naar mijn idee, met elkaar te maken.

"De hel" is een onderwerp waar we mee in onze maag zitten. Ongeveer 10 jaar geleden werd daar in diverse tijdschriften aandacht aan besteed. In het blad CV-Koers schreef een bekende Nederlander dat hij zou willen dat er een ander verhaal was dan "de hel". Bovendien werd het "ons nare geheimpje" genoemd.

Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is wat je van de studies vindt.

woensdag 27 mei 2015

De kennis van nu

Op woensdag avond 15 April keek ik naar de uitzending “De kennis van nu”. Ik heb een kleine samenvatting van de uitzending gemaakt en dat is, voor mij tenminste, meer dan genoeg.

De mogelijkheden lijken eindeloos als we de basiseenheid van het leven, de cel, uit het niets kunnen opbouwen.  We weten wat de onderdelen zijn, maar we hebben geen handleiding om daarmee een cel in elkaar te zetten. Eén man heeft, naar eigen zeggen, al synthetisch leven gemaakt. Het resultaat: een bacterie die leeft en zich vermenigvuldigt.”

Het geheel gaat mij boven de pet, maar ik begrijp wel dat men leven wil maken. Zo is men ook op zoek, met radio golven, naar bewoonbare planeten waar intelligente wezens ook radio golven zouden uitstralen. Maar men heeft nog niets kunnen vinden, zo lees ik op wikipedia. 
En dan is er nog De Hubble die heel mooie foto's maakt in een immens heelal, waar mijn verstand bij stil staat.

Toen ik naar de uitzending keek van “De kennis van nu” moest ik denken aan de toren bouw van Babel in Genesis 11. Dat zal je niks verbazen denk ik. Maar ik moest ook denken aan:

Gen. 3: 5, 6 5 Maar God weet, dat, ten dage als gij daarvan eet, zo zullen uw ogen geopend worden, en gij zult als God wezen, kennende het goed en het kwaad. 6 En de vrouw zag, dat die boom goed was tot spijze, en dat hij een lust was voor de ogen, ja, een boom, die begeerlijk was om verstandig te maken; en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook haar man met haar, en hij at.

Mensen denken verstand van zaken te hebben, maar God heeft in het verleden een stokje gestoken voor de plannen van de mensen. En ik geloof dat God ook nu de ontwikkelingen in Zijn Hand houdt. Het is mooi wat wetenschappers ontdekken als ze dit op een goede manier gebruiken. Maar leven maken? Goed, ze kunnen al klonen maken maar ik las hier dat dit niet een groot succes is.


Als ik zie hoeveel er voor het maken van leven komt kijken, dan is het leven op zich een groot wonder wat onmogelijk kan ontstaan door allerlei toevalligheden.

En wat is het weer prachtig dat nieuwe leven in het voorjaar! Ook was ik opnieuw verwonderd bij de geboorte van ons 4e kleinkind. Ik heb alle reden om God, de Schepper van hemel en aarde, te danken voor alles wat Hij heeft gemaakt.In het boek: “Getallen in de Bijbel” door Dr. E.W. Bullinger las ik op blz. 58: “Elk ware feit wat ontdekt wordt, zal slechts helpen om de waarheid van de Bijbel te bewijzen en de volmaaktheid van de Schrift aan te tonen.... We zijn niet bang voor verschijnselen die in rotsen ontdekt worden of voor monumenten of kleitabletten die opgegraven worden. Deze zijn niet in tegenspraak met de Bijbel en zullen dat ook nooit doen. Het is alleen de interpretatie van de mens daarvan, die in tegenspraak is met het Woord van God, want het zijn de gedachten van de mens die Gods Woord tegenstaan.”

Dit stukje uit het boek slaat dan op opgravingen, maar ik vind dat het ook geld voor de dingen die ik hier noemde. Het kan alleen maar het bestaan van God aantonen.

Ik wilde dit nog graag met jullie delen. Ik hoop nu te genieten van een mooie vakantie in de natuur van Tsjechië.

2 opmerkingen:

  1. Geniet van je vakantie! Overal is God. Ook in Tjechië. Dank je wel voor je mooie post.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi stukje:)! Het is idd zo mooi hoe God Zijn bestaan eigenlijk aan ieder mens al heeft bewezen en toch zo jammer dat velen het nog steeds niet zien... Fijne vakantie! Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen