Inleiding

Is het zo belangrijk hoe we de Bijbel lezen? Mijn ervaring is van wel. Ik was bijna gestrand in de tegenstrijdigheden in Gods Woord en de verschillende uitleggingen daarover. Staan er dan in de Bijbel teksten die elkaar tegenspreken? Ik heb ze wel gevonden. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthe 7,26,29 en vergelijk dat met 1 Timotheüs 5:14. Ik weet wel dat je de teksten in het verband moet lezen, maar dan nog kwam ik er niet uit. In mijn studie "tegenstrijdigheden in de Bijbel" kun je lezen waar ik zoal tegenaan ben gelopen en hoe ik deze vermeende tegenstrijdigheden mag lezen.

In de verzen 1 Korinthe 1:10 en Filippenzen 2:2 spreekt de Bijbel over eensgezindheid. Als ik om mij heen kijk heb ik het idee dat we alles behalve eensgezind zijn. Over het werk van Christus denken we veelal wel hetzelfde, maar er zijn verder veel verschillen en dus ook veel groepen.

In de VISIE van januari 2014 wordt in “slijpsteen” gevraagd of werken aan kerkelijke eenheid verspilde energie is. 61 % vindt van niet, 39 % vindt van wel.

Ik denk dat veel van de verschillen te maken hebben met hoe we de Bijbel lezen.

Wat ik veel hoor en lees is dat wij tegenwoordig leven in en mogen bouwen aan het Koninkrijk van God. De Here Jezus wordt aanbeden als onze Koning. Maar is Christus op dit moment Koning? Hierover kun je lezen in mijn studie "De toekomst van de mens" deel 1 "Het Koninkrijk"

Maar om de bedoeling van het Koninkrijk goed te begrijpen raad ik je aan ook de andere delen van de studie te lezen. Daar vind je dan ook een een uitleg over "de hel", waar ik me aan gewaagd heb. Eén en ander hebben, naar mijn idee, met elkaar te maken.

"De hel" is een onderwerp waar we mee in onze maag zitten. Ongeveer 10 jaar geleden werd daar in diverse tijdschriften aandacht aan besteed. In het blad CV-Koers schreef een bekende Nederlander dat hij zou willen dat er een ander verhaal was dan "de hel". Bovendien werd het "ons nare geheimpje" genoemd.

Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is wat je van de studies vindt.

vrijdag 3 oktober 2014

Burlende herten.

Burlende herten.

Het is de tijd van de burlende herten op de Veluwe. Ik ben dit jaar diverse keren 's ochtends het bos in gefietst om filmpjes te maken van de herten.
Maandag 29 september kon ik een mooi filmpje maken:


Toen ik naar huis fietste dacht ik er nog over na.
De edelherten zijn al 3 weken bezig om hun kudde hindes te verdedigen tegenover andere mannetjes, ofwel om een groepje vrouwtjes te bemachtigen. Ze gaan hele nachten de strijd aan voor de kudde. Ze schijnen dan die weken erg af te vallen. Maar het hele ritueel zorgt uiteindelijk voor nieuw leven.
Ik moest denken aan God die nu al vele jaren bezig is zijn kudde, die Hij zich als bruid gekozen heeft, te bereiken. Hij heeft er alles voor gedaan. Hij heeft er Zijn Zoon voor gegeven. Hij zoekt en roept ze nog steeds. Wij zien dit niet direct. God doet het op dit moment in het verborgene.
De strijd gaat nog voort. De huidige eigenaar van de kudde gaat verliezen.
Ik heb het over Israël. Israël zal als volk zich bekeren en aan God gaan toebehoren.

Ik las in de Bijbel:
Hosea 2: 15, 18, 19 15 Op die dag zal het gebeuren, spreekt de HEERE
(Jehova), dat u Mij zult noemen: mijn Man, en Mij niet meer zult noemen: mijn Baäl! 18 Ik zal u voor eeuwig tot Mijn bruid nemen: ja, Ik zal u tot Mijn bruid nemen in gerechtigheid en in recht, in goedertierenheid en in barmhartigheid. 19 In trouw zal Ik u voor Mij als bruid nemen; en u zult de HEERE (Jehova) kennen.

Maar ik vond nog een vergelijking.
Zoals het edelhert het hoofd is van zijn kudde, zo is Christus het Hoofd van Zijn Gemeente, Zijn Lichaam.
 
Efeze 1: 22, 23 22 En Hij heeft alle dingen aan Zijn voeten onderworpen en heeft Hem als hoofd over alle dingen gegeven aan de gemeente, 23 die Zijn lichaam ien de vervulling van Hem Die alles in allen vervult.
Kol.1: 18 En Hij is het Hoofd van het lichaam, namelijk van de Gemeente, Hij, Die het begin is, de Eerstgeborene uit de doden, opdat Hij in allen de eerste zou zijn.

Ik kwam bemoedigd thuis. Zowel door dat wat ik in het bos mocht zien en filmen als door de gedachten daar om heen.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie vergelijking op het laatste. Ja, zo kom je bemoedigd thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je gereageerd hebt Ariëlla!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ... en jij bij mij. Ik heb op mijn blog op je reactie gereageerd!

   Verwijderen
 3. Ik heb nog nooit burlende herten gehoord. ja God roept en zoekt nog steeds. Altijd bezig met de kudden. Tot Hij weer bij ons komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt de herten ook horen op filmpjes op internet. Maar ja dat is minder echt. God zoekt inderdaad nog steeds. Zo mooi dat Hij ook jou en mij heeft gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen