Welkom op mijn blog.

Welkom op mijn blog. In 2014 ben ik begonnen met bloggen. Het maken van Bijbelstudies is voor mij belangrijk. Alleen horen en lezen beklijft niet. Het begrijpen gaat het beste door in het onderwerp te duiken en het op te schrijven. Ik besloot om het bestudeerde niet voor mezelf te houden maar te delen. De studies staan allemaal rechts op dit blog. Ze gaan over Bijbelse onderwerpen die mij aanspreken.

Verder probeer ik elke maand een blog te plaatsen. Zo'n stukje schrijf ik in eerste instantie voor het blad van de kerkelijke gemeenschap waar ik neer toe ga. Als het daar is verschenen deel ik het hier. Zo vang ik twee vliegen in één klap. De onderwerpen zijn uit Gods Woord, tijdschriften of gaan over persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen. Ik nodig je uit om rond te snuffelen in mijn studies en je voordeel er mee te doen. Je mag ze gerust kopiëren of delen maar dan wel graag met vermelding van de bron. Succes met studeren. Het staat je vrij om te reageren.


vrijdag 4 april 2014

Ga ik vasten?

Ga ik vasten?

Op de site "Het goede leven"  lees ik: “Vasten, het leek voorheen iets van katholieken, moslims (de ramadan), maar nu is het helemaal in”

In de Eva van januari (2014) staat dat vasten Bijbels is. Het komt in het Oude en Nieuwe Testament voor. Het brengt me dichter bij God en de vervulling met heilige geest. Ik ervaar meer vrijheid en er komt kracht vrij. Er zijn veel manieren om te vasten. Ik kan geen thee, sap, vlees of alcohol nuttigen. Ik kan de computer tijdelijk niet gebruiken of de tv uitlaten. Maar vasten betekent eigenlijk niets meer of minder dan je leeg maken voor God.

Ik geloof zeker dat vasten heilzaam voor mij zal zijn. Alleen al het minder consumeren zal een goede invloed op mij hebben. Maar eigenlijk denk ik dat “vasten” mijn levenshouding zou moeten zijn. Is dat ook zo? Helaas niet. Er zijn veel verleidingen in onze maatschappij.
Ga ik dan toch vasten? Nee, ik ga niet vasten. Waarom niet? Ik neem even de Bijbel erbij.

Ef.1: 3-8, 13, 14 3 Gezegend zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, Die ons gezegend heeft met alle geestelijke zegen in de hemelse gewesten in Christus, 4 omdat Hij ons vóór de grondlegging van de wereld in Hem uitverkoren heeft, opdat wij heilig en smetteloos voor Hem zouden zijn in de liefde. 5 Hij heeft ons voorbestemd om als Zijn kinderen aangenomen te worden, door Jezus Christus, in Zichzelf, overeenkomstig het welbehagen van Zijn wil, 6 tot lof van de heerlijkheid van Zijn genade, waarmee Hij ons begenadigd heeft  in de Geliefde. 7  In Hem hebben wij de verlossing, door Zijn bloed, namelijk de vergeving van de overtredingen, overeenkomstig de rijkdom van Zijn genade, 8 die Hij ons overvloedig geschonken heeft, in alle wijsheid en bedachtzaamheid, 13 In Hem bent ook u, nadat u het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie van uw zaligheid, gehoord hebt; in Hem bent u ook, toen u tot geloof kwam,  verzegeld met de Heilige Geest van de belofte, 14 Die het onderpand is van onze erfenis, tot de verlossing die ons ten deel viel, tot lof van Zijn heerlijkheid.

Wat kan vasten hier nog aan toevoegen?
Ik ben gezegend. Ik ben voorbestemd. Hij heeft mij begenadigd. Ik heb de verlossing in Christus. Ik ben in Hem. Ik ben verzegeld met de Heilige Geest. Ik mag dit aannemen om dat Christus het heeft volbracht voor mij. Dat mag ik elke dag in geloof en vertrouwen tot mij nemen. Het maakt mij dankbaar, rustig en blij.

10 opmerkingen:

Aritha V. zei

Mooi. Dank je wel.

Magdalena zei

Ik ben van mening dat vasten of "minderen" onderdeel van je leven moet zijn, in plaats van tijdelijk. Toch kan 40 dagen vasten ook bezinning geven als je merkt hoe vast je aan bijv. tv, koffie, snoepen zit waardoor je na de 40 dagen vasten een mooi vervolg kunt krijgen... Dat lijkt me dan ook de bedoeling. Bewust leven.

Rinske zei

Dag Jedidja. Ik ben even op jou blog geweest en het raakte me wat je schreef. Je mag je kostbaar weten in Christus ondanks dat je je onvolmaakt voelt. Zo heb ik het begrepen. Fijn dat je iets aan mijn stukje hebt gehad.

Rinske zei

Dag Magdalena. Bedankt voor je reactie. Ik deel je mening dat minderen een onderdeel van mijn leven zou moeten zijn. En het lijkt, zo zie ik nu, dat ik de verleidingen van het leven gewoon op mij af laat komen. Toch is dat niet zo. Ik denk dat ik redelijk sober leef. Maar wat ik bedoel te zeggen is dat mijn inspanningen altijd te kort zullen schieten. Ik weet mij geliefd ondanks mijn tekortkomingen. Vasten zal zeker blijvend iets goed te weeg kunnen brengen, maar Gods Genade gaat verder dan mijn gebrekkige inzet. Bewust leven is voor mij het weten dat God van mij houdt in Christus ook als ik gefaald heb.

ank zei

Zowel het oude als het nieuwe testament leert ons te vasten, vooral in wanhopige situaties.
Jezus Zelf zegt dat dit geslacht niet uitvaart tenzij door vasten en gebed.
Dit ging om boze geesten uitdrijven. En die opdracht geld nu nog. Marcus 16 is niet ingetrokken.
Oudsten werden aangesteld door bidden en vasten.
Uitzending werd ook gedaan met bidden en vasten.

Ik vind het wel raar te zeggen mijn zonden zijn vergeven, ik weet wie ik ben in Christus, dus ik hoef niet te vasten.
Tuurlijk wel, je ontledigt jezelf en tot je verbazing zul je merken dat je geloof groeit.
En vasten is echt eten laten staan, mimimum 24 uur. En dan natuurlijk ook geen tv. krant. pc. leuke dingen enzovoort, nee tijd over voor gebed.

Rinske zei

Dag Ank. Ik weet wat de Bijbel over vasten zegt. Ik weet ook wat er in bepaalde kringen geleerd wordt. Maar de gedeelten die jij noemt staan allemaal in het teken van het komende Koninkrijk van God. In die tijd zal ook de antichrist duidelijk aanwezig zijn. Het zullen heftige tijden zijn zoals dit ook was ten tijde van de evangeliën en Handelingen. De opdracht die de discipelen kregen in Marcus 16 lees ik ook in dat kader. Het ging gedeeltelijk in vervulling tijdens Handelingen en daar lees ik dan ook van de wonderen. Maar het zal opnieuw in vervulling gaan wanneer de eindtijd aanbreekt, de antichrist zich openbaart en Christus op het punt staat om terug te keren.

Als ik Efeze 1: 7 en 8 lees dan kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat wij de verlossing HEBBEN. Zo staat het in mijn Bijbel. Ik mag dit aannemen. Christus is toch niet voor niets aan het kruis gestorven en ook weer opgestaan? Ik lees in de Bijbel niet dat de genade toe zal nemen als ik ga vasten. CHRISTUS HEEFT HET VOLBRACHT. Mogelijk voel jij je beter als je gevast hebt. Maar denk je dat Gods genade dan groter wordt voor jou? Is genade iets waar je als het ware voor moet werken?
Genade ( charis ) betekent gratie ontvangen.

Ank zei

Nee, Rinske,als ik vast neemt de genade niet toe, voel ik mij ook niet beter, integendeel zelfs, nee, mijn geloof neemt toe. Geloof dat nodig is om boze om boze geesten uit te drijven. Ik neem zomaar aan dat jij daar niet aan meedoet.
Jezus vastte in de woestijn en kwam terug in de kracht van de Heilige Geest.
Door bidden vasten en natuurlijk vervuld met de Heilige Geest.
Als mensen naar jou en anderen luisteren over hoe jullie over vasten denken dan valt een geestelijke zalving absoluut weg.
Vandaar dat het in Nederland zo'n halfslachtig zooitje is, iedereen doet maar wat.
o neem Jezus maar aan en hobbel maar verder op je eigen manier, jaja
Ja we hebben de verlossing, maar we leven er absoluut niet naar,.
Dat is wat ik zie in geheel christelijk Nederland.
En dat vasten is voor de tijd van de antichrist is natuurlijk onzin, die leeft nu ook al onder ons hoor. Zijn geest dan. En die leefde ook al in Paulus en Petrus en Johannes zijn tijd.
Vandaar dat zij vastten. Je zit echt fout meid. Weinig geestelijks aan jouw onderzoek. Ga maar vasten, dat is mijn raad aan jou.
Enne...die gratie, onverdiende genade heb ik ontvangen voor mijn verlossing, maar ik wil ook graag anderen verlost en bevrijd zien worden. Heb je al eens om je heen gekeken en geluisterd. Bijna iedereen heeft met boze geesten te maken. Kijk alleen maar naar depressie , zelfs bij Chrsitenen en dan weet je al genoeg.

Rinske zei

Dag Ank. Ik ben blij te horen dat je weet wat het is om genade te hebben ontvangen.
Verder schrik ik van de heftigheid van je reactie. Mogelijk temeer omdat ik je gedachtegang herken.
Ik heb ook zo ongeveer gedacht. Ik kon daarom niet goed met mensen, gelovigen en ongelovigen praten. Ik kon niet onbevooroordeeld naar ze luisteren. Maar ik werd hier ongelukkig van. Het heeft me gedreven naar Gods Woord en het heeft me tot onderzoek en zelfonderzoek aangezet. Het bezig zijn met het Woord van God heeft mij vrij gemaakt. Het is een bevrijding om met mensen van gedachten te kunnen wisselen. Hun inzichten te kunnen respecteren en mijn eigen bevindingen met ze te kunnen delen zonder dat je elkaar veroordeeld.
Jij denkt dat bijna alle mensen met boze geesten te maken hebben. Dat vind ik een boute uitspraak en ik ben het zeker niet met je eens. Ik heb die ervaring overigens ook niet. En als ik je goed begrijp zeg je dat een depressie bij christenen door boze geesten wordt veroorzaakt.
Ook dat ben ik niet met je eens. Als ik depressief zou zijn zou ik geen behoefte hebben aan een boze geesten uitdrijf sessie. Ik geloof dat ik liever een arm om me heen zou hebben.

Unknown zei

Dat vind ik mooi gezegd

Rinske zei

Dank je wel.