Welkom op mijn blog.

Welkom op mijn blog. In 2014 ben ik begonnen met bloggen. Het maken van Bijbelstudies is voor mij belangrijk. Alleen horen en lezen beklijft niet. Het begrijpen gaat het beste door in het onderwerp te duiken en het op te schrijven. Ik besloot om het bestudeerde niet voor mezelf te houden maar te delen. De studies staan allemaal rechts op dit blog. Ze gaan over Bijbelse onderwerpen die mij aanspreken.

Verder probeer ik elke maand een blog te plaatsen. Zo'n stukje schrijf ik in eerste instantie voor het blad van de kerkelijke gemeenschap waar ik neer toe ga. Als het daar is verschenen deel ik het hier. Zo vang ik twee vliegen in één klap. De onderwerpen zijn uit Gods Woord, tijdschriften of gaan over persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen. Ik nodig je uit om rond te snuffelen in mijn studies en je voordeel er mee te doen. Je mag ze gerust kopiëren of delen maar dan wel graag met vermelding van de bron. Succes met studeren. Het staat je vrij om te reageren.


zondag 29 januari 2017

Geloof en wetenschap.

Geloof en Wetenschap.

In de bijlage van de Volkskrant, van 26 november vorig jaar, stond een interview van schrijver Henk van Straten met Heino Falcke, een christelijke wetenschapper.

In de papieren krant schreef Henk aan het einde van zijn column over Heino Falcke; Ik zie hem lopen en denk wat een benijdenswaardige man. Staat open voor het mysterie, doet onderzoek naar de donkerste uithoeken van het universum, maar voelt tegelijk in zijn hart een vertrouwen en een diep geloof in een hogere macht, in een hogere liefde. Een man aan wiens voeten je wilt neerknielen om hem te smeken: 'geef me de antwoorden! Zeg me hoe het zit!'”

Wat een enorm compliment voor Heino en het bemoedigde mij. En dat Henk durft te schrijven dat hij antwoorden zoekt en eigenlijk ook wil hebben. Zoekt hij naar 'waarheid'? Maar waarheid is uit. Er is geen waarheid zo hoor ik regelmatig. Dat is hier en hier op internet te vinden. 

En hier vind ik een stuk waar ongelovigen worstelen met geloof en wetenschap.


Wat mij in het column van Henk van Straten raakte is het kunnen samengaan van geloof en wetenschap. En dat er dan 'waarheid' uit komt. Want wetenschap is bewezen en dus waar. Geloof kan niet bewezen worden, maar soms zou ik het uit willen roepen dat God wel Waarheid is. Dus als de Bijbelse geschiedenis en de schepping nu bewezen wordt dan is het wel waar. Het enige wat dan nog moet gebeuren is dat gelovigen een omslag in hun denken maken om wetenschap niet meer als een bedreiging te zien.
Ik heb diverse video's van Heino geluisterd en het was verruimend om te horen hoe gemakkelijk wetenschap en geloof kunnen samengaan. Dat is voor mij belangrijk want twee van mijn kinderen en mijn schoonzoon zijn wetenschappers. Ik begrijp dat wetenschap zelfs een bevestiging kan zijn van de Bijbel en omgekeerd. Bevrijdende wetenschap! Veelal zegt men dat als je je op het terrein van de wetenschap begeeft, je 'het geloof' kwijt raakt. Dat hoeft dus niet. Het mooie is ook dat er in de gemeenschap waar ik kerk 'ruimte' is voor vernieuwing in het denken. Zo noemde een voorganger vorig jaar in zijn preek de term "adamieten". Toen ik dit uitzocht bleek dat er al mensen waren naast Adam en Eva. Voor mij is er weer een mysterie opgelost.

De spagaat tussen geloof en wetenschap kan verdwijnen. Oké, er zijn mensen die zeggen dat het een hellend vlak is. Maar dat ervaar ik niet. Ik denk ook aan de jeugd die gelovig willen blijven in deze tijd. Hoe moeten zij met al die wetenschappelijke metingen over o.a. de ouderdom van het heelal omgaan? Wel, er is genoeg over te vinden op internet. Onderzoek alle dingen en behoud het goede. Begin bij Heino Falcke. En er zijn nog meer gelovige wetenschappers, zoals Cees Dekker.  Toch zal uiteindelijk God Zelf Zich bewijzen. Wat een rustgevende wetenschap.

Romeinen 1: 20 Want de dingen van Hem die onzichtbaar zijn, worden sinds de schepping van de wereld uit Zijn werken gekend en doorzien, namelijk én Zijn eeuwige kracht én Zijn Goddelijkheid.

1 Thess. 5: 21 Beproef alle dingen, behoud het goede.

Ef.4: 23 en dat u vernieuwd wordt in de geest van uw denken,


3 opmerkingen:

Aritha zei

Dank je wel. Ik zal eens kijken.

Aritha zei

Mooi stukje ja!

Rinske zei

Bedankt voor je positieve reactie.