Inleiding

Is het zo belangrijk hoe we de Bijbel lezen? Mijn ervaring is van wel. Ik was bijna gestrand in de tegenstrijdigheden in Gods Woord en de verschillende uitleggingen daarover. Staan er dan in de Bijbel teksten die elkaar tegenspreken? Ik heb ze wel gevonden. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthe 7,26,29 en vergelijk dat met 1 Timotheüs 5:14. Ik weet wel dat je de teksten in het verband moet lezen, maar dan nog kwam ik er niet uit. In mijn studie "tegenstrijdigheden in de Bijbel" kun je lezen waar ik zoal tegenaan ben gelopen en hoe ik deze vermeende tegenstrijdigheden mag lezen.

In de verzen 1 Korinthe 1:10 en Filippenzen 2:2 spreekt de Bijbel over eensgezindheid. Als ik om mij heen kijk heb ik het idee dat we alles behalve eensgezind zijn. Over het werk van Christus denken we veelal wel hetzelfde, maar er zijn verder veel verschillen en dus ook veel groepen.

In de VISIE van januari 2014 wordt in “slijpsteen” gevraagd of werken aan kerkelijke eenheid verspilde energie is. 61 % vindt van niet, 39 % vindt van wel.

Ik denk dat veel van de verschillen te maken hebben met hoe we de Bijbel lezen.

Wat ik veel hoor en lees is dat wij tegenwoordig leven in en mogen bouwen aan het Koninkrijk van God. De Here Jezus wordt aanbeden als onze Koning. Maar is Christus op dit moment Koning? Hierover kun je lezen in mijn studie "De toekomst van de mens" deel 1 "Het Koninkrijk"

Maar om de bedoeling van het Koninkrijk goed te begrijpen raad ik je aan ook de andere delen van de studie te lezen. Daar vind je dan ook een een uitleg over "de hel", waar ik me aan gewaagd heb. Eén en ander hebben, naar mijn idee, met elkaar te maken.

"De hel" is een onderwerp waar we mee in onze maag zitten. Ongeveer 10 jaar geleden werd daar in diverse tijdschriften aandacht aan besteed. In het blad CV-Koers schreef een bekende Nederlander dat hij zou willen dat er een ander verhaal was dan "de hel". Bovendien werd het "ons nare geheimpje" genoemd.

Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is wat je van de studies vindt.

dinsdag 27 september 2016

Genieten en schuldgevoelens.

Genieten en schuldgevoelens.

Wat heb ik genoten van de afgelopen zomer, mede dankzij mijn pensioen en het prachtige weer van augustus en september. Wij hadden vakantie in die latere mooie dagen.

Maar naast dit genieten voel ik mij ook regelmatig schuldig omdat ik zo'n luxe leventje heb. Want eigenlijk lijkt mij deze luxe een uitzondering. Ik hoef maar naar het journaal te kijken en ik weet hoe het er in de 'echte' wereld aan toe gaat. Ook krijg ik mails binnen van 'Open Doors' die grote indruk op me maken, o.a. dit bericht. Wat een jaloers makende moed zie ik bij die zusjes.

De zusjes Sunita (25) en Meena (32) werden een paar maanden geleden bijna doodgeslagen. Ze wisten dat dit kon gebeuren, maar God gaf hen kracht om de vervolging te doorstaan.”

Een hele poos terug heb ik het boek “Vervolgd om Jezus’ wil” gelezen. Daarin las ik: “Waarom worden wij in west Europa niet vervolgd terwijl de Bijbel zegt in:

2Tim.3: 12 En ook allen die godvruchtig willen leven in Christus Jezus, zullen vervolgd worden.

Zijn we geen goede christenen?
Anne van der Bijl stelde dat we geen vervolging kennen omdat we te weinig radicaal zijn. We ontlopen het kruis door halfheid.”

Op deze link las ik:
Een Afrikaan vraagt aan een Europese christen: ‘Is er bij jullie ook christenvervolging?’ Na het ontkennende antwoord is zijn volgende vraag: ‘Wat doen jullie dan fout?’ Op de vraag wat we voor hen kunnen doen, reageerden ze: ‘Wij bidden juist voor jullie! Christenen in het westen hebben zoveel rijkdom, vrijheid en macht. De meesten van hen hebben nog niet ervaren wat het is om helemaal op God teruggeworpen te worden.’

Dit is niet bevorderlijk voor mijn schuldgevoel. Natuurlijk kan ik voor de vervolgde christenen bidden, maar is dit genoeg? Alhoewel ik ook lees van mensen die in mijn ogen heel veel gedaan hebben en toch nog zeggen dat zij meer hadden kunnen en moeten doen. Het is dan ook een schuld gevoel. En gevoelens zijn niet erg betrouwbaar. Ik kan er ook niets aan doen dat ik in Nederland ben geboren. Wel kan ik nadenken over mijn verantwoordelijkheid.

Zijn rijkdom, vrijheid en macht de werkelijke redenen van het ontbreken van vervolging? Mogelijk. Maar het kan snel afgelopen zijn met onze 'rust'. Misschien krijgen we binnenkort een kans om werkelijk vervolgd te worden. Dat is te lezen in een glossy van islamitische Staat. Het is voor het eerst dat een themanummer van IS christenen als mikpunt heeft. ”Breek het kruis”, staat er in grote letters op de voorkant. 

En dan komt de vraag of ik net zo sterk zal zijn als de zusjes Sunita en Meena. Als het aan God ligt wel. Maar ik ben maar een nietig mens. De enigen remedie is bidden, smeken en danken.

Fil.4: 6 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God;


4 opmerkingen:

 1. Dit thema zweeft de laatste tijd ook door mijn hoofd... Zoveel verschil tussen hier en daar. We hebben het hier zo ontzettend goed! M'n man noemt dat 'brood en spelen';). Zolang we maar onze buikjes vol hebben en er is altijd vertier voorhanden (tv, internet, etc) dan blijven we lauw. Blijft onze werkelijke passie verstopt liggen onder een laag 'stof'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, Semaja, daar ben ik het wel mee eens. Vanmorgen op mijn fietstocht door het bos (op zoek naar burlende herten) bad ik dat Christus spoedig terug zou mogen komen zodat aan de ellende in de wereld een eind mag komen. Maar ik merkte bij mezelf dat die wederkomst voor mij nog niet direct hoeft. Ik wil nog zoveel meemaken! Ik realiseer mij dat dit 'erg' is en dat ik daarvoor op de knieën moet.

   Verwijderen
 2. Dank je. Echt een stuk om nog lang over na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen