Inleiding

Is het zo belangrijk hoe we de Bijbel lezen? Mijn ervaring is van wel. Ik was bijna gestrand in de tegenstrijdigheden in Gods Woord en de verschillende uitleggingen daarover. Staan er dan in de Bijbel teksten die elkaar tegenspreken? Ik heb ze wel gevonden. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthe 7,26,29 en vergelijk dat met 1 Timotheüs 5:14. Ik weet wel dat je de teksten in het verband moet lezen, maar dan nog kwam ik er niet uit. In mijn studie "tegenstrijdigheden in de Bijbel" kun je lezen waar ik zoal tegenaan ben gelopen en hoe ik deze vermeende tegenstrijdigheden mag lezen.

In de verzen 1 Korinthe 1:10 en Filippenzen 2:2 spreekt de Bijbel over eensgezindheid. Als ik om mij heen kijk heb ik het idee dat we alles behalve eensgezind zijn. Over het werk van Christus denken we veelal wel hetzelfde, maar er zijn verder veel verschillen en dus ook veel groepen.

In de VISIE van januari 2014 wordt in “slijpsteen” gevraagd of werken aan kerkelijke eenheid verspilde energie is. 61 % vindt van niet, 39 % vindt van wel.

Ik denk dat veel van de verschillen te maken hebben met hoe we de Bijbel lezen.

Wat ik veel hoor en lees is dat wij tegenwoordig leven in en mogen bouwen aan het Koninkrijk van God. De Here Jezus wordt aanbeden als onze Koning. Maar is Christus op dit moment Koning? Hierover kun je lezen in mijn studie "De toekomst van de mens" deel 1 "Het Koninkrijk"

Maar om de bedoeling van het Koninkrijk goed te begrijpen raad ik je aan ook de andere delen van de studie te lezen. Daar vind je dan ook een een uitleg over "de hel", waar ik me aan gewaagd heb. Eén en ander hebben, naar mijn idee, met elkaar te maken.

"De hel" is een onderwerp waar we mee in onze maag zitten. Ongeveer 10 jaar geleden werd daar in diverse tijdschriften aandacht aan besteed. In het blad CV-Koers schreef een bekende Nederlander dat hij zou willen dat er een ander verhaal was dan "de hel". Bovendien werd het "ons nare geheimpje" genoemd.

Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is wat je van de studies vindt.

maandag 28 maart 2016

Aanbidding

Aanbidding.

Het blad EVA nr. 10 van 2015 was gewijd aan aanbidden. Ik las in die EVA dat het mogelijk is om een aanbiddingscoach in te huren voor een aanbiddingsavond. Ik weet dat er praise avonden en weekenden zijn. Dan wordt je samen in een aanbiddingsstemming gebracht. Maar wordt aanbidden dan niet een beetje kunstmatig?

Wat zegt de Bijbel?
Het woord 'aanbidden, komt 40X voor in de Statenvertaling. 'Aanbidding' komt niet voor in de SV, maar wel woorden zoals 'aanbiddende' (2X) en 'aanbaden' (19X). Deze woorden komen niet in de zeven brieven van Paulus voor die hij na Handelingen heeft geschreven. Dit zijn de brieven Efeze, Filippenzen, Kolossenzen, 1 en 2 Timoteüs, Titus en Filemon. Dit worden ook wel de 'latere brieven' van Paulus genoemd.

'Bidden' komt 91X voor in de Statenvertaling waarvan 4X in de latere brieven van Paulus. 'Gebeden' komt 48X voor, waarvan 7X in de latere brieven van Paulus. Men kan God aanbidden maar ook de draak, of een beeld.

In onderstaande verzen zie ik dat bidden en aanbidden een opdracht is. En het gaat met dankzegging gepaard.

1Tim.2: 1-3 1 Ik roep er dan vóór alles toe op dat smekingen, gebeden, voorbeden en dankzeggingen gedaan worden voor alle mensen, 2 voor koningen en allen die hooggeplaatst zijn, opdat wij een rustig en stil leven zullen leiden, in alle godsvrucht en waardigheid. 3 Want dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze Zaligmaker,

Fil.4: 6 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met met dankzegging bekend worden bij God;
In het OT betekent 'aanbidden' neerbuigen, hulde, diepe verering, laag bukken, of smeken, dringend nederig verzoeken.

Ps.95: 6 Kom, laten wij ons neerbuigen en neer bukken, laten wij knielen voor de HEERE, Die ons gemaakt heeft.Persoonlijk trekken praise bijeenkomsten mij niet. Ik voel mij niet thuis in die sfeer. Ik heb meer met neerbuigen en nederig verzoeken. Het raakte mij dan ook toen ik in het Oude Testament de betekenis vond van 'aanbidden'. Ook wel mooi is wat staat op Wikipedia: Aanbidding is het bewijzen van eer aan God of wat als goddelijk wordt beschouwd. Aanbidding is geen religieuze handeling, maar een religieuze manier van leven”.

Aanbidden mag een levenswijze zijn. Daar hoort ook bij dat ik nergens bezorgd over ben, zoals in Filippenzen 4: 6 staat. Dat wordt wel steeds moeilijker in deze tijd, maar ik mag daar dagelijks in oefenen.

Joh.4: 23 Maar de tijd komt en is nu, dat de ware aanbidders de Vader zullen aanbidden in geest en waarheid, want de Vader zoekt wie Hem zo aanbidden.

De Vader zoekt aanbidders. Op een ochtend mocht ik even zo'n moment beleven op de hei, in de zon. Op zo'n moment is aanbidden niet moeilijk. Ik geloof dat als ik ook kan aanbidden in moeilijke momenten dit voor de Vader extra waardevol zal zijn.
Als aanbidden een levenswijze is dan kan ik dat ten alle tijde met anderen beleven, zelfs op een praise avond.

2 opmerkingen:

 1. Ik vind dit zo'n mooie post. Je zou vaker moet schrijven jij!
  Over aanbidding, misschien zal ik daar ook een blogje aan wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Ariëlla voor dit mooie compliment. Jij schrijft over 'bidden' dat komt dicht in de buurt van aanbidden. Ik streef naar 1 keer per maand een blog schrijven. Meestal is dat een stukje wat ik ook schrijf voor het blad van de 'gemeente' waar ik heen ga. Maar daar tussen door ben ik bezig met het onderzoeken van de Bijbel voor de studies die ik maak. Daar gaat veel tijd in zitten. Bovendien heb ik nog een gezinsleven. En de tijd vliegt voorbij. Maar ik hoop dat je blijft genieten van mijn maandelijkse blogjes.

   Verwijderen