Welkom op mijn blog.

Welkom op mijn blog. In 2014 ben ik begonnen met bloggen. Het maken van Bijbelstudies is voor mij belangrijk. Alleen horen en lezen beklijft niet. Het begrijpen gaat het beste door in het onderwerp te duiken en het op te schrijven. Ik besloot om het bestudeerde niet voor mezelf te houden maar te delen. De studies staan allemaal rechts op dit blog. Ze gaan over Bijbelse onderwerpen die mij aanspreken.

Verder probeer ik elke maand een blog te plaatsen. Zo'n stukje schrijf ik in eerste instantie voor het blad van de kerkelijke gemeenschap waar ik neer toe ga. Als het daar is verschenen deel ik het hier. Zo vang ik twee vliegen in één klap. De onderwerpen zijn uit Gods Woord, tijdschriften of gaan over persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen. Ik nodig je uit om rond te snuffelen in mijn studies en je voordeel er mee te doen. Je mag ze gerust kopiëren of delen maar dan wel graag met vermelding van de bron. Succes met studeren. Het staat je vrij om te reageren.


zondag 11 november 2018

HERFST


Herfst en burlende herten.

De herfst vind ik iets heel gezelligs hebben. De wind en regen maakt dat ik het heel erg lekker vind om binnen te zitten, zeker nadat er zo'n lange mooie warme zomer. Maar ik kan ook erg genieten van een wandeling in het bos met al die prachtige herfstkleuren. 

Mijn herfst begon dit jaar met de bronsttijd van de herten. Dit fenomeen boeit mij enorm de laatste jaren. Ik trek er 's morgens vroeg op uit om rondom zonsopgang op een plaats in het bos aanwezig te zijn om de herten te horen burlen. Een indrukwekkend geluid is dat burlen. Ik heb ze verscheidende keren kunnen horen en filmen.

De herten zijn ongeveer 4 weken bezig om om een groepje vrouwtjes te bemachtigen en te bevruchten, ofwel hun kudde hindes te verdedigen tegenover andere mannetjes. Ze gaan hele nachten de strijd aan voor de kudde. Ze vallen in die weken erg af, want ze eten nauwelijks. Ze drinken alleen maar. Het hele ritueel zorgt uiteindelijk voor nieuw leven.

Toen ik enkele jaren terug de herten zo observeerde moest ik denken aan Christus en De Gemeente. Zoals het hert, dan wel tijdelijk, het hoofd is van zijn kudde, zo is Christus voor altijd het Hoofd van De Gemeente, Zijn Lichaam. En zoals Christus een aangename geur voor God Zijn Vader heeft verspreid door aan het kruis te sterven voor onze zonden en die van de wereld, zo verspreidt het hert een geur om de hindes te lokken. Het hert wil zoveel mogelijk hindes bevruchten. God heeft ieder mens op het oog om toe te voegen aan Het Lichaam van Christus. En ook ik mocht op de geur van de liefde van Christus afgaan.

Efeze 1: 22, 23 22 En Hij heeft alle dingen aan Zijn voeten onderworpen en heeft Hem als hoofd over alle dingen gegeven aan de gemeente, 23 die Zijn lichaam is en de vervulling van Hem Die alles in allen vervult.
Kol.1: 18 En Hij is het Hoofd van het lichaam, namelijk van de Gemeente, Hij, Die het begin is, de Eerstgeborene uit de doden, opdat Hij in allen de eerste zou zijn.
Efeze 5: 2 en wandel in de liefde, zoals ook Christus ons liefgehad heeft en Zichzelf voor ons heeft overgegeven als een offergave en slachtoffer, tot een aangename geur voor God.

Ik moest ook denken aan God die in de toekomst Zijn Volk Israël opnieuw zal aannemen. Hij heeft er alles voor gedaan. Hij heeft er Zijn Zoon voor gegeven. Hij zal ze opnieuw zoeken en roepen. De huidige eigenaar van deze kudde gaat verliezen. Israël zal zich bekeren en aan God gaan toebehoren. Ze zullen tot nieuw leven komen.

Ik lees in de Bijbel:

Hosea 2: 15, 18, 19 15 Op die dag zal het gebeuren, spreekt de HEERE (Jehova), dat u Mij zult noemen: mijn Man, en Mij niet meer zult noemen: mijn Baäl! 18 Ik zal u voor eeuwig tot Mijn bruid nemen: ja, Ik zal u tot Mijn bruid nemen in gerechtigheid en in recht, in goedertierenheid en in barmhartigheid. 19 In trouw zal Ik u voor Mij als bruid nemen; en u zult de HEERE (Jehova) kennen.

Jesaja 35: 4 – 8 4 zeg tegen onbedachtzamen van hart: Wees sterk, wees niet bevreesd! Zie, uw God! De wraak zal komen, de vergelding van God; Híj zal komen en u verlossen. 5 Dan zullen de ogen van de blinden worden opengedaan, de oren van de doven zullen worden geopend. 6 Dan zal de kreupele springen als een hert, de tong van de stomme zal juichen. Want in de woestijn zullen wateren zich een weg banen en beken in de wildernis. 7 Het dorre land zal tot een waterpoel worden, het dorstige land tot waterbronnen; op de woonplaats van jakhalzen, waar hun rustplaats was, zal gras zijn, met riet en biezen. 8 Daar zal zijn een effen baan, een weg; de heilige weg zal hij genoemd worden. Een onreine zal er niet over gaan, want hij zal alleen voor hen zijn.

Ik kwam toentertijd bemoedigd thuis. Zowel door dat wat ik in het bos mocht zien en filmen als door mijn gedachten daarbij. En het verwondert mij telkens weer. De trouw en inzet van het hert. Maar bovenal de trouw en inzet van God mijn hemelse Vader en Christus Zijn Zoon voor ons maar ook voor Israël. Voor hen zal eens de herfst overgaan in eeuwige zomer als God hun Licht zal zijn: 

Openbaring 21: 23 En de stad heeft de zon en de maan niet nodig om haar te beschijnen, want de heerlijkheid van God verlicht haar, en het Lam is haar lamp.


15 opmerkingen:

Elya zei

Prachtig! En wij dienen een God die altijd trouw is! God zal altijd bij ons zijn!

eenhartonderderiem.blogspot.com zei

Mooi Rinske! Waarschijnlijk woon jij lekker dicht bij het bos. Dat is zeker nu geen straf. Wij moeten er toch wel een eindje voor rijden. Heel bijzonder ja, hoe een hert zo zijn best doet. Zo'n inzet. En hoe je hierdoor moest denken aan Christus, die Zijn bruidskerk lokt en naar zich toe trekt. Zo te lezen heb jij ook een speciaal plekje in je hart voor het volk Israël. Ik ook. Het zal zeker tot nieuw leven komen, op de tijd , die God daartoe vastgesteld heeft. Mooie tekst waar je mee besluit!

Aritha zei

Dank je wel. Heel mooie blog en foto's. Het allermooist in je bericht vind ik het stukje over Israel. Dat God in de toekomst Zijn Volk Israël opnieuw zal aannemen. We zullen één kudde worden. Met één Herder.

Eh... ik zou je filmpjes en al je foto's willen zien :-)

Rinske zei

Dankjewel Elya voor je reactie waar ik volmondig Amen op kan zeggen.

Rinske zei

Ja, ik woon dicht bij het bos, in Harderwijk. Ik kan er op de fiets naar toe. En ik heb zeker een speciaal plekje voor Israël. Het is en blijft Gods volk ook al gaat nu nog niet alles goed daar. Maar dat kan snel veranderen. Bedankt voor je reactie.

Rinske zei

Ik heb er wel eens over nagedacht om een natuurblog te maken met foto's en filmpjes. Maar dat lijkt me tot nu toe te veel gedoe. Ja, die toekomst, daar kan ik me op verheugen. Alhoewel ik nu hier ook nog wel erg geniet.

DanielleOnderweg zei

Wat een mooie blog en de vergelijking met bijbelteksten.
Heerlijk dat je zo dicht bij deze prachtige natuur woont, wat zal jij genieten.

www.annderverhaal.nl zei

Wat prachtig Rinkse. Een heel hoopvol verhaal dat voortspruit uit je herfstwandeling.

Adrianne - Aad Actief zei

Mooi dat je zo vlakbij woont :)! Hier ook vlakbij het bos en op de fiets richting school zagen we geregeld herten. Een studiegenoot van manlief was eens een weekend op de Veluwe. Hij was zich wild geschrokken, want ... 'ineens liep er zo'n rendier voor m'n auto' en hij had dus z'n voorruit stuk. Je begrijpt dat we nog steeds geregeld in een deuk liggen om dat stadse 'zo'n rendier'... Hij wist niet dat je dat een edelhert noemde ;)...

Rinske zei

Dankjewel voor je reactie. Ja, ik geniet er erg de Veluwe. Maar de bronsttijd is wel heel bijzonder.

Rinske zei

Dank je Anne. Het is fijn om deze hoop door te geven.

Rinske zei

Wat een 'leuke' gebeurtenis Adrianne. En wat bijzonder dat jij regelmatig de herten zag op weg naar school. Dan zul je het burlen ook wel gehoord hebben.

Aritha zei

Allebei! En straks is het genieten wat we nu doen helemaal af. Volmaakt.

Emma zei

Mooi beschreven. Ja Gods trouw is ook voor Zijn volk Israël. De olijfboom waar wij op geënt zijn.

Rinske zei

Dank je Emma voor je reactie. Zonder Gods trouw zijn we nergens.