Welkom op mijn blog.

Welkom op mijn blog. In 2014 ben ik begonnen met bloggen. Het maken van Bijbelstudies is voor mij belangrijk. Alleen horen en lezen beklijft niet. Het begrijpen gaat het beste door in het onderwerp te duiken en het op te schrijven. Ik besloot om het bestudeerde niet voor mezelf te houden maar te delen. De studies staan allemaal rechts op dit blog. Ze gaan over Bijbelse onderwerpen die mij aanspreken.

Verder probeer ik elke maand een blog te plaatsen. Zo'n stukje schrijf ik in eerste instantie voor het blad van de kerkelijke gemeenschap waar ik neer toe ga. Als het daar is verschenen deel ik het hier. Zo vang ik twee vliegen in één klap. De onderwerpen zijn uit Gods Woord, tijdschriften of gaan over persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen. Ik nodig je uit om rond te snuffelen in mijn studies en je voordeel er mee te doen. Je mag ze gerust kopiëren of delen maar dan wel graag met vermelding van de bron. Succes met studeren. Het staat je vrij om te reageren.


donderdag 20 oktober 2016

EFEZE 3

Efeze 3

Met veel plezier heb ik gewerkt aan de studie over Efeze 3 Het is een uitdaging om eerst te kijken wat ik zelf van deze verzen begrijp en dat op te schrijven. Daarna kijk ik of er nog aanvullingen te voorschijn komen uit de lectuur die ik gebruik. Meestal is dat wel zo.

Eén vers wil ik hier uitwerken.
Ef.3: 2 als u tenminste gehoord hebt van de uitdeling van de genade van God die aan mij gegeven is ten behoeve van u,

Wonderlijk dat hier de vraag staat of ik 'gehoord' heb van de uitdeling (grontekst; oikonomia = bedeling, uitdeling, rentmeesterschap) van de genade van God. Ik zou me eerder afvragen of ik het 'geloofd' heb. Geloven is trouwens hetzelfde als vertrouwen. 'Geloven' heeft bij mij een bepaalde lading gekregen. In sommige groeperingen is 'geloof' essentieel voor het ontvangen van bijvoorbeeld genezingen of gaven van de geest. Geen geloof, geen genezing of gave. Maar mijn geloof schiet altijd tekort. In Markus 9: 24 wordt dit zo mooi weergegeven:
Mark.4: 24 En meteen riep de vader van het kind onder tranen: Ik geloof, Heere! Kom mijn ongeloof te hulp.

Paulus vraagt hier of ik gehoord heb van de uitdeling van de genade. Paulus is de rentmeester van deze uitdeling van genade. Paulus schrijft in vers 7 en 8 over de genade die hem gegeven is. Maar de genade is ook aan mij en ons gegeven. Genade is in het Grieks 'charis' en het betekent; gratie ontvangen. Ik ontvang, zonder dat ik er iets voor hoef te doen. En dat is wat God gedaan heeft. God heeft Christus gegeven en Hij is voor mijn zonden en de zonde van Eva en Adam, de erf zonde, aan het kruis gestorven. In deze wereld ervaar ik nog de gevolgen van deze zonde, maar voor de eeuwigheid is dit probleem opgelost door 'genade', op grond van het geloof van Christus. Maar de genade in de Efeze brief gaat nog veel verder. Het is overweldigend wat ik allemaal IN Christus heb ontvangen.

Hebben wij dit gehoord?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb het wel gehoord, maar er zijn vast nog velen die het niet hebben gehoord? Ook in Nederland... Ook al denken we zo vaak dat iedereen hier Zijn geweldig genade-verhaal wel kent. Denk je ook niet? Of betekent het woordje horen in deze Bijbeltekst eerder zoiets als: willen horen (en aannemen)?

Rinske zei

Leuk dat je hebt gereageerd. Ik denk ook dat velen het 'genade' verhaal niet hebben gehoord. Maar het kan ook zijn dat ze het verhaal niet kunnen horen door verkeerd uitgelegde Bijbelteksten. Dat komt voor in bepaalde gemeenten. En er komt zeker ook een element van aannemen, er op vertrouwen, bij kijken. Dan zegt Efeze 2: 10 dat geloof niet uit ons is, maar een gave van God is. Hoe dat precies werkt, dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik heel lang, als kind en ook daarna wist van het bestaan van de Here Jezus. Ik wist ook dat ik met mijn mond dingen kon zeggen, maar dat mijn hart er niet bij betrokken was, zoals in Mattheüs 15: 8 staat. Ik was zoekend en door te luisteren naar 'het evangelie', waar ik maar weinig van begreep, en daarna toch maar te gaan bidden kwam de geloofsgave van God in mijn hart. Zo moet het ongeveer gegaan zijn. En daarna is het kennen van Christus gegroeid, met veel vallen en opstaan. Maar hoe het ook zij, de genade is er voor iedereen.

Anoniem zei

Mooi, die laatste zinnen van je blog!

Rinske zei

Dank je.