Welkom op mijn blog.

Welkom op mijn blog. In 2014 ben ik begonnen met bloggen. Het maken van Bijbelstudies is voor mij belangrijk. Alleen horen en lezen beklijft niet. Het begrijpen gaat het beste door in het onderwerp te duiken en het op te schrijven. Ik besloot om het bestudeerde niet voor mezelf te houden maar te delen. De studies staan allemaal rechts op dit blog. Ze gaan over Bijbelse onderwerpen die mij aanspreken.

Verder probeer ik elke maand een blog te plaatsen. Zo'n stukje schrijf ik in eerste instantie voor het blad van de kerkelijke gemeenschap waar ik neer toe ga. Als het daar is verschenen deel ik het hier. Zo vang ik twee vliegen in één klap. De onderwerpen zijn uit Gods Woord, tijdschriften of gaan over persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen. Ik nodig je uit om rond te snuffelen in mijn studies en je voordeel er mee te doen. Je mag ze gerust kopiëren of delen maar dan wel graag met vermelding van de bron. Succes met studeren. Het staat je vrij om te reageren.


maandag 28 maart 2016

Aanbidding

Aanbidding.

Het blad EVA nr. 10 van 2015 was gewijd aan aanbidden. Ik las in die EVA dat het mogelijk is om een aanbiddingscoach in te huren voor een aanbiddingsavond. Ik weet dat er praise avonden en weekenden zijn. Dan wordt je samen in een aanbiddingsstemming gebracht. Maar wordt aanbidden dan niet een beetje kunstmatig?

Wat zegt de Bijbel?
Het woord 'aanbidden, komt 40X voor in de Statenvertaling. 'Aanbidding' komt niet voor in de SV, maar wel woorden zoals 'aanbiddende' (2X) en 'aanbaden' (19X). Deze woorden komen niet in de zeven brieven van Paulus voor die hij na Handelingen heeft geschreven. Dit zijn de brieven Efeze, Filippenzen, Kolossenzen, 1 en 2 Timoteüs, Titus en Filemon. Dit worden ook wel de 'latere brieven' van Paulus genoemd.

'Bidden' komt 91X voor in de Statenvertaling waarvan 4X in de latere brieven van Paulus. 'Gebeden' komt 48X voor, waarvan 7X in de latere brieven van Paulus. Men kan God aanbidden maar ook de draak, of een beeld.

In onderstaande verzen zie ik dat bidden en aanbidden een opdracht is. En het gaat met dankzegging gepaard.

1Tim.2: 1-3 1 Ik roep er dan vóór alles toe op dat smekingen, gebeden, voorbeden en dankzeggingen gedaan worden voor alle mensen, 2 voor koningen en allen die hooggeplaatst zijn, opdat wij een rustig en stil leven zullen leiden, in alle godsvrucht en waardigheid. 3 Want dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze Zaligmaker,

Fil.4: 6 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met met dankzegging bekend worden bij God;




In het OT betekent 'aanbidden' neerbuigen, hulde, diepe verering, laag bukken, of smeken, dringend nederig verzoeken.

Ps.95: 6 Kom, laten wij ons neerbuigen en neer bukken, laten wij knielen voor de HEERE, Die ons gemaakt heeft.



Persoonlijk trekken praise bijeenkomsten mij niet. Ik voel mij niet thuis in die sfeer. Ik heb meer met neerbuigen en nederig verzoeken. Het raakte mij dan ook toen ik in het Oude Testament de betekenis vond van 'aanbidden'. Ook wel mooi is wat staat op Wikipedia: Aanbidding is het bewijzen van eer aan God of wat als goddelijk wordt beschouwd. Aanbidding is geen religieuze handeling, maar een religieuze manier van leven”.

Aanbidden mag een levenswijze zijn. Daar hoort ook bij dat ik nergens bezorgd over ben, zoals in Filippenzen 4: 6 staat. Dat wordt wel steeds moeilijker in deze tijd, maar ik mag daar dagelijks in oefenen.

Joh.4: 23 Maar de tijd komt en is nu, dat de ware aanbidders de Vader zullen aanbidden in geest en waarheid, want de Vader zoekt wie Hem zo aanbidden.

De Vader zoekt aanbidders. Op een ochtend mocht ik even zo'n moment beleven op de hei, in de zon. Op zo'n moment is aanbidden niet moeilijk. Ik geloof dat als ik ook kan aanbidden in moeilijke momenten dit voor de Vader extra waardevol zal zijn.
Als aanbidden een levenswijze is dan kan ik dat ten alle tijde met anderen beleven, zelfs op een praise avond.

2 opmerkingen:

Aritha zei

Ik vind dit zo'n mooie post. Je zou vaker moet schrijven jij!
Over aanbidding, misschien zal ik daar ook een blogje aan wagen.

Rinske zei

Dank je wel Ariëlla voor dit mooie compliment. Jij schrijft over 'bidden' dat komt dicht in de buurt van aanbidden. Ik streef naar 1 keer per maand een blog schrijven. Meestal is dat een stukje wat ik ook schrijf voor het blad van de 'gemeente' waar ik heen ga. Maar daar tussen door ben ik bezig met het onderzoeken van de Bijbel voor de studies die ik maak. Daar gaat veel tijd in zitten. Bovendien heb ik nog een gezinsleven. En de tijd vliegt voorbij. Maar ik hoop dat je blijft genieten van mijn maandelijkse blogjes.